Stäng fönster Tierp kn, JÖRSÖN 9:1 SÖDERFORS BRUK - GREKISKA TEMPLET OCH ENGELSKA PARKEN

Historik
Den engelska parken utvecklades under andra delen av 1700-talet, delvis som en reaktion mot den franska barockens stela formalism. Till Sverige kom denna parktyp i slutet av 1770-talet. Den engelska parken gav uttryck för upplysningstidens tankar och filosofi, brukspatron Adolf Ulric Grill var influerad av dessa idéer. Grill hade även vid resor i England studerat parkanläggningar och gjort egna ritningar till en park i Söderfors. Det är inte klarlagt i vilken utsträckning Grill anlitade någon arkitekt vid anläggandet av parken och dess byggnader. Anläggandet började redan år 1784, även om år 1795 brukar räknas som parkens anläggningsår. Man började gräva kanaler som fortfarande kan spåras och man uppförde även ett lusthus som sedan länge är borta. Genom parken slingrade sig grusade gångar och över kanalen byggdes en välvd träbro, den s.k. Rundbron. År 1792 uppfördes ett lusthus. Detta var troligen det kinesiska lusthus som revs i början av 1910-talet. Efter förebild av Theseus-templet i Aten började Grill år 1795 att uppföra det grekiska tempel som fortfarande ger parken dess särprägel. Templet är helt öppet med två rader av doriska kolonner på var långsida. Ursprungligen fanns även en musikestrad och låga bänkar i templet. Det är idag inte känt om någon arkitekt var anlitad vid detta arbete. Templet stod färdig samma år som Adolf Ulric Grill avled 1797, men färdigställandet av parken fortsatte efter hans död. Redan åren 1803-04 reparerades templet. Ritningarna för detta arbete gjordes av hovintendenten Gustaf af Sillén. De tidigare pelarna av trä byttes då ut mot kolonner, murade i tegel och putsade. Under 1900-talet har förändringar och förenklingar av parkanläggningen skett. Parken genomkorsas nu även av länsväg 292 och en kraftledning. Åren 1975-76 rustade man upp templet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Upplands län, 1985-12-20, Dnr 11.392-61-79