Stäng fönster Mörbylånga kn, SANDBY 1:16 SANDBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Sandby kyrka består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat kor i öster, sakristia i norr och torn i väster. Ingångar genom tornet och mittportal på sydsidan. 1860 uppfördes kyrkan på platsen för en medeltida klövsadelskyrka, vars grundmurar ligger kvar under den nya kyrkan. Exteriört är kyrkan oförändrad sedan byggnadstiden. Långhuset har ett tegeltäckt valmat sadeltak. Tornet kröns av en åttkantig lanternin med en spånklädd spira. Rundbågiga fönsteröppningar genombryter de vitputsade murarna. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv; västpartiet med vackert arbetad läktare och orgelfasad är välbevarade. Läktarunderbyggnad installerad 1990.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Från och med 1832 hade man i församlingen diskuterat en med Gårdby församling gemensam kyrka. 1858 avvisades dock förslaget slutgiltigt och två år senare uppfördes en ny kyrka av byggmästaren Peter Isberg efter egna ritningar, vilka omarbetats något vid granskningen på ÖIÄ av Johan Fredrik Åbom. Grundmurarna till den medeltida klövsadelskyrkan ligger under den nya kyrkans golv. Kyrkan invigdes 29 november 1863 av prosten Zacharias Segrell.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med tresidigt avslutat kor i öster, sakristia i norr samt torn i väster. Ingång genom tornet samt mittportal på sydsidan. Separat, ursprunglig ingång till sakristian från väster. Murarna är uppförda i kalksten, spritputsade och avfärgade i vitt med slätputsade pilastrar och omfattningar. Portalomfattningarna av finhuggen eller slipad grå och röd kalksten. Nedanför kyrkans taklist löper en i kalkbruk formad fris medan tornet pryds av en skulptural konsolfris av grå och röd kalksten. Enkupigt tegeltak på kyrkobyggnaden, kopparplåt på torntaket, spån på spiran.

EXTERIÖR - Avviker något från godkänd ritning från 1858, främst beträffande portalomfattningarna som Åbom avsåg skulle bli rundbågiga. Tornets gördellist och hörnlisener kom aldrig till utförande. Däremot tillkom putsmarkeringar över fönstren samt takfriser. Tornets fris med omväxlande konsoler och horisontala lister är typisk för Isbergs senare torn alltsedan Kastlösa, uppförd efter J A Hawermans ritning 1854. I stället för öppen gjordes lanterninen sluten. Över sakristians portal en inskriftstavla från 1782, övertagen från den gamla kyrkans sydportal. Exteriören oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Interiören är delvis förändrad, främst i och med renoveringen 1898, då den nuvarande altaruppställningen med de flankerande golvljusstakarna tillkom. Desamma återgår dock på en ritning av Åbom från 1865. Altartavlan, "låten barnen komma till mig", är målad av Gustaf Lundqvist 1892. Den äldre altarprydnaden med altartavlan, "Jesu bön i örtagården", utförd av Jonas Berggren 1794, finns uppsatt på sydväggen. Predikstolen är samtida med denna och även utförd av Berggren. Från den äldre kyrkan övertogs också två nummertavlor, som troligen är utförda av Anders G Wadsten 1794. Den öppna bänkinredningen härstammar från 1961. Orgelläktaren är från kyrkans byggnadstid, medan orgel tillkom först 1876.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993