Stäng fönster Uppsala kn, BALINGSTA 7:2 BALINGSTA KYRKA

Historik
Balingsta socken var den enda i Uppland där man under 1800-talet övergav den gamla medeltidskyrkan och i stället byggde en ny sockenkyrka. Från 1872 till 1919 stod den gamla kyrkan övergiven, innan den återinvigdes efter en restaurering som påbörjades 1917. Restaureringen möjliggjordes genom en donation av ägaren till Viks slott Alfred Berg. Restaureringsarkitekt var Sigurd Curman, arkitekt och senare riksantikvarie. Curman står som introduktör till en ny restaureringsdoktrin i början av 1900-talet. Hans restaureringsideologi har satt sin prägel på det mesta som restaurerats i Sverige de senaste 100 åren. Balingsta nya kyrka byggdes efter ritningar av A. E. Peterson. Det var en tidstypisk tegelkyrka i nygotisk stil. Sedan den gamla kyrkan restaurerats revs den nya kyrkan år 1934.