Stäng fönster Alingsås kn, KORPEN 1

Historik
Kvarteret Korpen indelades och bebyggdes under 1700-talets förra hälft och hade ursprungligen en kvadratisk form indelat i fyra långsträckta och genomgående tomter efter medeltida mönster. Under 1760-talet och i samband med J. Forsells stadsplaneförslag fick kvarteret sin rektangulära och aktuella sträckning. Av TH Wästfeldts planförslag från 1878 framgår att bebyggelsens placering inom tomterna i stort överensstämmer med befintlig struktur. Kvarterets funktioner har sedan 1700-talet dominerats av olika hantverk, sämskemakare, gullslagare et cetera, vilket återspeglas i byggnadernas och gårdarnas utformning. Den karaktäristiska och funktionsdifferentierade hantverksgården från 1700-talet finns idag dokumenterad i Brunos garvaregård, tomt nr 2, vilken tillsammans med de äldre gatuhusen på tomterna 1,2,3 och 5 bildar en sammanhållen och tidstypisk miljö från 1700-1800-talen med avseende på tidigare funktion och formspråk.