Stäng fönster Vänersborg kn, FREGATTEN 12 VÄNERSBORGS HAMN

Historik
Vänersborg blev en betydande hamn- och sjöfartsstad efter tillkomsten av Trollhätte kanal år 1800 och dess ombyggnad 1838-1844. Sjöfarten och handeln innebar från 1840-talet till omkring 1880-talet en mycket expansiv tid för Vänersborg och staden var under en period en av Sveriges viktigaste insjöhamnar. Från 1880-talet var dock Vänersborg storhetstid som sjöfartsstad förbi. Det nuvarande hamnläget tillkom i samband med den senaste större utvidgningen av Trollhätte kanal, den s k 1916 års slussled. Det tidigare hamnläget var vid den s k gamla hamnkanalen närmare stadens centrum. Den nuvarande hamnen togs docks ej i bruk på allvar förrän 1945 och utvidgades 1945 med den sk norra kajen.
Siloanläggningen uppfördes 1945-46 med de ursprungliga sex behållarna i betong.
Ursprungligen använd för lagring av spannmål. Senare använd för mineralfodertillverkning och special- och fodertillskott till foderindustrin.
Hamnkranarna är från 1948 och 1979.