Stäng fönster Uddevalla kn, SPRITERÖD 1:4 BACKAMO LÄGERPLATS

Historik
Lägerplatsen på Backamo har anor från 1720-talet men det var under 1880-talets början som den nuvarande lägerplatsen byggdes upp en bit söder från den gamla exercisheden. I och med flytten uppfördes merparten av byggnaderna på området. Som ett resultat av införandet av allmän värnplikt avvecklades Backamo och Bohusläns regemente flyttades till Uddevalla år 1913.
Under början av andra världskriget blev åter Backamo en plats av betydelse för militären och då som
övningsplats. Två baracker uppförda som officersbostäder tillkom vid denna tid, byggnad år 1939 och 41, liksom ett marketenteri (byggnad 40). En expeditionsbyggnad tillkom också på området.
Efter freden i maj 1945 blev Backamo under några månader nyttjat som interneringsläger för soldater som stred på Tysklands sida och som i krigsslutet flydde till Sverige. Dessa kom att efter begäran från Sovjetunionen utvisas dit samma höst, en kontroversiell fråga nationellt som satte Backamo på kartan. I försök att komma undan utvisning valde några internerade att gömma sig i en grop de skapade under marketenteriet. De blev dock upptäckt och utvisningen kunde verkställas.
Området utnyttjades säsongsvis som övningsområde under Bohusläns regemente men vid nedläggningen av det senare år 1992 beslutades samma år att skapa en förvaltande stiftelse, Stiftelsen Backamo lägerplats.