Stäng fönster Göteborg kn, VASASTADEN 6:7 BETLEHEMSKYRKAN

Historik
Vasastadens första stadsplan fastställdes på 1860-talet då det första kvarteret började bebyggas. Och på 1890-talet fanns byggnader som Schillerska gymnasiet - dåvarande Real Läroverk - till höger och Betlehemskyrkan till vänster. Den senare revs dock och byggdes upp på nytt på 1960-talet. Arkitekt Johannes Olivegren fick uppdraget att projektera, och 1957 la han fram flera alternativa förslag till en ny byggnad. Olivegren var en av landets mest anlitade kyrkoarkitekter, han var även intresserad av att arbeta i dialog. Förslagen diskuterades och bearbetades i en intressant och lång process där hela församlingen deltog i resonemang om församlingssyn, arkitektur, liturgi, rumsfunktioner och ekonomi. 1963 påbörjades byggnadsarbetena. 1966 kunde kyrkan invigas. Olivegrens formspråk gjorde honom till en outsider i 1960-talets modernism. Byggmästare var Svenska Vägaktiebolaget, Göteborg. Konstnärsparet Ralph Bergholtz och Randi Fischer samarbetade med arkitekten och svarade också för träarbeten och armaturer.