Stäng fönster Skinnskatteberg kn, BYSALA 7:1 BYSALA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Bysala tingshus är beläget invid landsvägen strax väster om sjön Långsvan mellan Köping och Fagersta. Ett av husen i byn fungerade troligen som gästgiveri.

Tingshuset ligger högt, med vid utsikt över nejden och en prydlig gräsrondell med flaggstång framför entrén. Det uppfördes 1834 för Skinnskattebergs härad och kom sen att fungera som tingshus fram till 1906. Vid inventeringstillfället, 1997 var byggnaden privatbostad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Tingshuset i Bysala är uppfört i en våning med inredd vind och har rödmålade locklistfasader med vitmålade knutlådor. Sadeltaket är brutet med valmad spets och täckt med plåt. För att vara en träbyggnad har huset mäktiga proportioner som accentueras av en hög naturstenssockel och osedvanligt högresta väggpartier. Den centralt placerade entrén markeras av en mindre frontespis med oxögefönster, och även baksidans mittparti markeras av en frontespis. I vindsvåningen sitter ytterligare runda fönster. På baksidan finns en öppen veranda som med största sannolikhet har byggts till efter sekelskiftet 1900.

I vinkel med huset, på dess östra sida ligger en flygelbyggnad som tycks vara uppförd vid samma tid som tingshuset. Byggnaden, som är mindre i proportionerna, är uppförd i en våning med röda panelfasader. Möjligen är det detta hus författaren Björnänger syftar på i boken "Köpings tingshus 100 år" . Han menar att det fungerade som häkte.

I Nya lagberedningens betänkande 1884 beskrevs tingshuset på följande vis: "Tingshuset, som är i godt stånd, innehåller förstuga, sal och tre rum. Särskild häktesbyggnad finnes."

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-01