Stäng fönster Eskilstuna kn, VITTNET 4 ESKILSTUNA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I slutet av 1800-talet utökade manufakturisterna och hantverkarna i Eskilstuna sina verksamheter för storskalig tillverkning i fabriker. Expansionen ägde rum i ett område som kallades Fristaden eftersom det låg utanför den gamla stadskärnan. Tingshuset uppfördes också i det nya området, Nya staden som det med tiden kom att benämnas. Huset byggdes för Väster- och Österrekarnes härader som ett tvåvåningshus i tegel med en näst intill kvadratisk plan.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. Tingshuset kom då att hysa en kommunal musikskola.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.