Stäng fönster Eskilstuna kn, VALURNAN 1 ESKILSTUNA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Enligt Bror-Erik Ohlsson i "Stadshuset i Eskilstuna", (Eskilstuna kommun 1982) framfördes under 1870-talet önskemål om att ett nytt stads- och rådhus borde uppföras, trots att det gamla rådhuset bara var ett tjugotal år gammalt. Detta hus ansågs redan vara för litet för att rymma både rådhusrättens administration, de kommunala verksamheterna och ett lämpligt hotell.

Det gamla rådhuset huset låg vid Rådhustorget som tidigare hade varit stadens centrum. I slutet av 1800-talet förändrades staden när manufakturister och hantverkare utökade sina verksamheter och byggde fabriker. Det skedde på andra sidan Rådhusbron, i den sk Fristaden som nu kom att bli centrum. Vid Fristadstorget byggdes också en ny saluhall och på grund av utrymmesbristen i det gamla rådhuset hyrde staden också lokaler vid torget. När frågan om ett nytt råd- och stadshus blev aktuell var Fristadstorget i Nya staden en given lokalisering.

Det nya rådhuset byggdes efter ritningar av arkitekten Emil Befwe som 1894 fick i uppdrag att upprätta nya fasad- och detaljritningar utifrån Stockholmsarkitekten och professorn I G Clasons arbete med det nya rådhuset. I vilken utsträckning Clasons idéer förverkligades framkommer inte av Ohlssons genomgång av källmaterialet.

När stadshuset hade uppförts rymde det stadens verk och inrättningar, banker, post och telegraf, hotell, restaurang, festvåning samt spritförsäljningsbolag. Byggnaden fungerade som rådhus mellan åren 1897 och 1970 och dessutom som lokal för den nya tingsrätten mellan 1971 och 1977. Vid inventeringstillfället, 1999, hyste byggnaden kommunal förvaltning.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av huset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01, Ohlsson, Bror-Erik "Stadshuset i Eskilstuna", Eskilstuna kommun 1982