Stäng fönster Enköping kn, CENTRUM 24:10 ENKÖPINGS RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Staden Enköping låg under rådhusrätt vilket innebar att invånarnas rättsärenden behandlades i domstolen i rådhuset. Det är inte känt om det fanns en medeltida rådstuga, men det finns uppgifter som tyder på att det byggdes ett eller flera rådhus på 1500- och 1600-talet.

I slutet av 1700-talet flyttades rådhusrätten till ett nytt rådhus. Huset, en tvåvåningsbyggnad av sten, hade uppförts 1783-86 av handelsmannen Nils Svensson Stahre. När Stahre gick i konkurs 1791 köptes huset av staden och gjordes om till rådhus. Vissa ombyggnationer genomfördes och rådhusrätten tog huset i bruk 1798. Troligtvis var denna byggnad det sjätte rådhuset i Enköpings historia.

Rådhuset är näst efter kyrkan stadens största stenhus. Det är beläget vid den gatstensbelagda Rådhusgatan i centrum av staden och eftersom det ursprungligen byggdes som köpmansgård har huset ingen monumental placering utan är inlemmad i en tät gatustruktur. Norrut följer en byggnad som ligger gavel mot gavel med rådhuset, och söderut öppnar sig en grönskande passage innan nästa byggnad tar vid.

Byggherren Nils Svensson Stahre sålde sin köpmansgård till staden bara tio år efter att den var färdigbyggd, kanske på grund av ekonomiska bekymmer. Rådhuset var en av de enda byggnade att klara den stora stadsbranden som förstörde större delen av Enköping 1799. Efter branden satsade staden på att bygga om huset och ge det en mer representativ utformning. Bland annat lät de uppföra den svart plåtinklädda takryttare med spira och urverk som fortfarande pryder byggnaden.

Rådhuset är uppfört i två våningar med slätputsade ljusa fasader och ett resligt brutet sadeltak som är täckt av tegel. Två entréer är symmetriskt placerade på var sida om gatufasadens mittpunkt och portarna består av två likadana pardörrar med konstfullt snidade speglar.

Invändigt är huset ombyggt med rådhusrättens forna sal finns fortfarande bevarad. Den ligger mitt i byggnaden på andra våningen och var sannolikt tänkt som matsal från början. En kalkstenstrappa leder upp till salen som är tämligen liten till sina dimensioner.

Rådhusrätten i Enköping lades ner från och med 1963 och staden förenades med Trögds tingslag och Uppsala läns södra domsaga samma år (SFS 1962:452).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01, SFS 1962:452