Stäng fönster Täby kn, ENSTA 2:1 DANDERYDS SKEPPSLAGS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Byggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet som tingshus för Danderyds skeppslag. Danderyds skeppslags forna tingshus vid Ensta gästgiveri övergavs av häradsrätten i mitten av 1800-talet då den flyttade till Stallmästaregårdens gästgiveri i Solna. Det är oklart vad det gamla tingshuset användes som under senare delen av 1800-talet men i början av 1900-talet nyttjades det under en period som skolhus. Huset har byggts om vid flera tillfällen och idag fungerar det som butiks- och föreningslokaler.

Tingshuset är beläget invid Roslagsvägen, som utgör den gamla landsvägen mellan Stockholm, Norrtälje och Grisslehamn. Granne med tingshuset är det gamla gästgiveriet Ensta krog som har anor från 1600-talet, och närmaste kyrkan finns i Täby omkring tre kilometer åt nordväst. Fram till järnvägens dragning i slutet av 1800-talet var Täby kyrkby mycket lantligt till sin prägel.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohist_sodra_roslags_TR.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01