Stäng fönster Solna kn, SKYTTEN 2 SOLNA TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På 1960-talet huserade Solna domsaga, som endast bestod av Solna stad, i Haga tingshus tillsammans med Sollentuna och Färentuna domsaga. Lokalbristen var stor och eftersom den senare av de båda domsagorna var den största beslutades att den ensam skulle utnyttja lokalerna i Haga. Samtidigt pågick en planering av Solna centrum, något som tingshusbyggnadsskyldige ville utnyttja för en bra placering av ett nytt tingshus.

1961 beslutades således att Solna domsaga skulle få nya domstolslokaler i Solna centrum, men i väntan på att huset skulle bli färdigt höll häradsrätten mellan 1963 och 1966 ting på olika platser i Stockholm. Det var dels hyrda lokaler på Sveavägen och Hagagatan, dels i de kommunala myndigheternas sessionssal i Sollentuna. Sommaren 1966 kunde det nya tingshuset på Skytteholmsvägen tas i bruk, men den officiella invigningen ägde inte rum förrän i december 1967 (Kjellvard, 1970, s. 72ff). Samma år överfördes Sundbybergs stad från Sollentuna och Färentuna domsaga till Solna domsaga (Jfr SFS 1967:357).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01, Kjellvard, Henry: "Två tingshus. En krönika om två häradsrätter och tre skeppslag", Stockholm 1970, Jfr SFS 1967:357.