Stäng fönster Örebro kn, RÅDHUSET 5 ÖREBRO FD RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Staden Örebro låg under rådhusrätt. Den äldsta kända rådstugan uppfördes i slutet av 1300-talet, och var belägen vid Stortorgets sydöstra del. Troligen användes byggnaden fram till 1663. Mellan 1658-1662 uppfördes ett nytt rådhus vid samma torg. Detta rådhus brandskadades i en omfattande stadsbrand 1854. Samma plats valdes för det nya rådhuset. 1856 påbörjades uppförandet av ännu ett rådhus som placerades på östra sidan av torget. Invigningen ägde rum 1863, men förhandlingar hade börjat hållas i byggnaden redan två år tidigare (1861) (Waldén, 1977 s. 153).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-14, Waldén, Katja "Boken om Örebro", Lund 1977 s. 153