Stäng fönster Torsby kn, SKRÅCKARBERGET 1:4 M.FL. SÖDRA FINNSKOGAS SN, YLÄDONTA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Hembygdsgård baserad på gammal finngård. Placerad i södersluttning med utsikt. Omgärdas av granskog men har grannar såväl i öster, söder och väster.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gården har varit bebodd till omkring 1950. Gårdens folk hade finskan som modersmål till långt in på 1800-talet. En finsk psalmbok, tryckt 1800, hör till gårdens inventarier och har tillhört dess ägare. Enligt till gården hörande brandförsäkringsbrev fanns år 1845 14 byggnader, såsom rökstuga, murstuga, bodar, stall, loge, bagarstuga, bastu, källarbod, smedja, ett antal fähus och vedskjul, samtliga med nävertak. Det finns med säkerhet också ett antal enklare ängslador som ej är försäkrade. Rökstuga, bagarstuga och två fähus anges som nya. Av dessa finns 4 kvar, härbret, stallogen, loftboden och nedre logen. Vedboden har ursprungligen varit uppförd som bastu. Rökstugan har flyttats från Josefsberg i Lekvattnet och ersätter byggnad, som revs omkring sekelskiftet och som finns upptagen på det ovan nämnda försäkringsbrevet. Den har samma mått och ungefärligen samma läge som den ursprungliga rökstugan. Från 1873 finns även ett brandförsäkringsbrev bevarat, där är 11 byggnader upptagna. Rökstuga, murstuga, ett fähus och källarboden finns ej med. Mangårdsbyggnaden, byggd 1850, och bastun är nya, övriga byggnader uppges som gamla, men i gott skick. De äldsta husen på gården, härbret och nedre logen, torde härröra sig från mitten av 1700-talet. Rökstugan är byggd omkring 1760. Timmerstockarna i nedre logen har vänts ut och in då väder och vind angripit dem hårt. I skogen omedelbart ovanför gården har en skogskoja av äldre typ uppförts, byggd 1927, flyttad hit 1956.
Södra Finnskoga Hembygdsförening erhöll gården som gåva av Matilda Mattsson i Djäkneliden 1952.
1998: Rökstuga, byggd ca 1760, flyttad från Josefsberg, Lekvattnet med samma mått och läge (ungefär) som ursprungliga rökstugan, parstuga, vit bård som markerar sotgränsen, högt läge, placerad tvärs sluttning. Bastu kan hyras. Stor torkbastu omgjord till vedbod.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949
Ritning av J Cirulis 1953
Foton av Helmi Virtaranta 1954 och 1971
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga, foto sid 274 och 283
Värmlands Museum, foton och plan över gården
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna
Södra Finnskoga, från socknen och hembygdsgårdarna
Södra Finnskoga Hembygdsförening: Välkommen till Södra Finnskoga Hembygdsgård
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Dalby församlings husförhörslängder
Södra Finnskoga församlings husförhörslängder
Sigurd Bograngs arkiv
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Solör Slektshistorielag: Finneslekter II
Pertti Virtaranta: Suomalaismetsissä, foto sid 148