Stäng fönster Torsby kn, RATTSJÖBERG 1:60 VITSANDS SN, BRUSGÅRDEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Ligger i sydvästsluttning med utsikt mot Rattsjön. Öppna åkrar nedanför magasinet, samt delar av gårdsplanen och sydväst om huset. Stenmur vid garaget samt vid åkern vid magasinet. I sluttningen bakom ladugården i hela kanten finns stenrösen, likaså i naturen runtomkring. I omgivningen nära gården några större träd. Mitt på gårdsplanen större stengrund efter en jordkällare varpå ett hus har stått. En trägärdsgård söder om vedboden, där en stenmur tar vid. Bärbuskar, syrener och några gamla aplar i trädgården. Hästar betar marken. Sydväst om huset har ängar funnits.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1923: Här röjde Häkkinen 1646. Ännu till för några år sedan stod en bod kvar, men är nu nedbrunnen.

KÄLLOR:
Vitsands Hembygdsförening, foto