Stäng fönster Falkenberg kn, INNERSTADEN 3:1 M.FL. RÖRBECKSKA HUSET OCH RÅDHUSTORGET

Historik
Stadshuset i Falkenberg ritades av arkitekten Lennart Tham (1910-1961) och invigdes 1960. byggnaden är belägen vid Rådhustorget, sedan 1760 stadens administrativa centrum. På torget ligger även Rådhuset från 1826. I direkt anslutning till Thams stadshuskomplex ligger det s k Rörbeckska huset från 1929.
STADSHUSET - Stadshuset är uppfört i sträng modernistisk stil och består av fem sinsemellan mycket olika byggnadsdelar kring en halvt sluten stadshusgård. Huvudentrén är monumentalt placerad mot torget. Byggnadens fasader är klädda med vit ekebergsmarmor. I denna del, även kallad "Kuben", ligger förutom entréhall och huvudtrappa kommunalfullmäktiges sessionssal samt sammanträdesrum och kontorsrum för kommunledningen.
Förvaltningsbyggnaden sträcker sig utmed Nygatan och är uppdelad i två byggnadskroppar. Fasaden närmast "Kuben" ansluter till denna och är klädda med vit ekebergsmarmor. Detta var den ursprungliga förvaltningsdelen av stadshuset. Förvaltningsbyggnadens förlängning har fasader av rött fogstruket tegel och användes ursprungligen för uthyrning. Fasaden ansluter till angränsande äldre byggnad av rött tegel.
Gårdsflyglarna som vänder sig mot stadshusgården utgör den mer informella delen av stadshuset. Här fanns ursprungligen stadsbiblioteket och restaurang Stadsterrassen.
Stadshusgården var en viktig del i anläggningen som var tänkt att mjuka upp huvudentréns stramhet och tyngd. Stadshusgården var tänkt som en levande miljö för besökare till biblioteket och restaurangen med uteservering, plantering och plaskdamm för barnen.
Den andra gårdsflygeln är mycket tung och sluten i fogstruket rött tegel. Fasaden fångar uppmärksamheten genom ett konstverk i kopparplåt av Erik Olson.
Stadshuskomplexet avslutas mot Rådhustorget av en lågmäld röd tegelbyggnad, ursprungligen innehållande lägenheter och banklokal, som i formspråk ansluter till grannhuset från 1929.
RÅDHUSET - Det nuvarande rådhuset uppfördes 1826 efter ritningar av J W Gerss (1784-1844). Arkitekten gav byggnaden enkla och strama klassiska drag. Rådhuset uppfördes med tegel från Falkenbergs tegelbruk. Ursprungligen inrymde rådhuset förutom lokaler för rådhusrätten en större festsal samt stadens pedagogi, bostad för pedagogins rektor, spruthus, vågbod och arrestlokaler. Rådhuset om- och tillbyggdes 1913 efter ritningar av göteborgsarkitekten Ernst Torulf (1872-1936). Interiört har byggnaden förändrats vid flera tillfällen.
RÅDHUSTORGET - Rådhustorget anlades 1760 och ett litet timrat rådhus i en våning uppfördes, ersatt 1826 med det nuvarande. I samband med Stadshusets tillkomst omgestaltade arkitekten Lennart Tham även torget. Torget fick ny beläggning av mönsterlagd smågatsten i tre färger. Specialritade stenbänkar och belysningsarmaturer tillkom, liksom springbrunn med skulptur av professor Stig Blomberg.
RÖRBECKSKA HUSET - Det s k Rörbeckska huset ligger utmed torgets norra sida i direkt anslutning till Thams stadshuskomplex. Byggnaden är ritad av den ovan nämnde Ernst Torulf och uppfördes 1929, av drätselkammaren med pengar från Oscar Rörbecks donation, i återhållen tjugotalsklassicism. Det har ursprungligen inrymt bl a telegrafstation och postkontor och arkitektens avsikt var att byggnadens arkitektur skulle spegla dessa för samhället så viktiga verksamheter. Fasaden består av rött tegel med blinderingar. I gatuplanet mot Storgatan utsmyckades fasaden av en rad granitkolonner.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Hallands län, 2006-08-21, Dnr 432-11323-03

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På Rådhustorget i stadens centrum ligger det gamla rådhuset, granne med sin efterföljare stadshuset som uppfördes omkring 1960. Själva torget tillkom i samband med att ett rådhus i trä uppfördes 1760 (Falkenbergs innerstad, 1985, s 124 och s 171). Detta trähus ersattes 1826 av det nu befintliga tegelhuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad- under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-23, "Falkenbergs innerstad: Förslag till bevarandeplan, 1" (1985) Falkenberg