Stäng fönster Torsby kn, ÖRTJÄRNSHÖJDEN 1:24 LEKVATTNETS SN, MELLANGÅRDEN

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Fritidshus. Sydsluttning. Öppet hävdat landskap. Åkrar som brukas och vallar som slås. Väg förbi gårdsplan. Stora stenrösen i och i anslutning till åkermarken. Äldre träd i anslutning till trädgård.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gården var från början en fäbodvall under hemmanet Smedserud i Fryksände socken.
Bouppteckning 1773: 1 sto brunt något gammalt, 6 kor, 2 kvigor, 4 getter, 2 bockar, 2 risfår samt 5 får.
1823 är egendomen 15 öre silvermynt skatt och har en kreatursbesättning av 20 fullvuxna kor, 2 hästar, 25 får, 10 lamm, 5 getter och 2 svin.
Rökstugan, byggd på 1780-talet och bebodd fram till 1910, flyttades 23 mars 1923 till Karmen Kynna, där den tillbyggdes med kove, förstuga och svenskstuga. Ett härbre, som troligen stammar från samma tid som rökstugan, har också flyttats till KarmenKynna. 1946: 12 hektar, varav 2 åker, resten skog och slåttermark. Moränmylla. 1 häst, 4 nötkreatur, 4 får.
Byggnadsinventering 1999: Övre Mellangården har funnits.

KÄLLOR:
Plan över gården och byn av Ilmar Talve 1949
Elis Hasselstig: Boken om Lekvattnet
Finnbygden nr 2 1972
Värmlandsgårdar
Anders Mattsson: Övre Fryksdalen
Linus Brodin: Fryksdalens finnsocknar
Lena Ekmark: Hembygdsgården KarmenKynna dess skogsfinska anknytning
Per Anderssons anteckningar
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1824 för Fryksände församling
Lekvattnets församlings husförhörslängder och födelseböcker
Erik Jonsson: Släktgården Mellangården