Stäng fönster Torsby kn, VITTJÄRN 1:7 LEKVATTNETS SN, POJKBASTUN

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gård med månghussystem i östsluttning. Boningshus med veranda mot sydost och uthusen placerade i längor ned i sluttningen. Smedja vid vägens slut norr om boningshuset.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: På 1870-talet flyttades stugan i Myrgubben hit.
1923: Röjdes omkring 1630. En loge härifrån, nu på Skansen, bär årtalet 1671, men var dock ej första byggnaden här. Rökstugan revs 1908 och en svenskstuga uppbyggdes.
1949: 8 tunnland åkermark, 20 tunnland skogsmark och ängar. Gården ska tidigare ha varit placerad längre ner på sluttningen, men eftersom åkermarken där var sämre (frostlänt), har byggnaderna flyttats högre upp. Nuvarande byggnader är inte gamla, utom en ängslada långt nere vid Vittjärn-sjön, som ska vara lika gammal som den loge som har flyttats till Skansen. Alla byggnader är rödmålade och har spåntak, utom smedja, bastu och sommarfähus, som har nävertak. I skogarna omkring finns luckor där det växer ungskog, som ska ha varit gamla svedjor. Stallet är daterat 1877. Loge med årtalet 1671 inskuret ovanför dörren flyttad till Skansen 1902.
Byggnadsinventering 1999: Bastun riven men ugnen kvar, ca 1,80x1,90, negativ nr 19, 20 och 21. I marken syns fortfarande bastuns storlek.

KÄLLOR:
Plan över gården och ritning av bastu av Ilmar Talve
Ilmar Talve: Bastu och torkhus i Nordeuropa
Värmland förr och nu 1953: Värmlandsfinnar, foto sid 63
Albert Hämäläinen: Bostads- och byggnadsskick hos skogsfinnarna
Segerstedt: Foto, logen
Finnkultur nr 3 1997
Anders Mattsson: Långsjöhöjden
Linus Brodin: Fryksdalens finnsocknar
Lekvattnets församlings husförhörslängder
Solör Slektshistorielag: Finneslekter III
Östmarks församlings husförhörslängder
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds förteckning över familjenamnen på de svenska och norska finnskogarna
Fryksände församlings födelseböcker
Erik Stårck: Till Johola, foto