Stäng fönster Torsby kn, SPÄTTUNGEN 1:15 LEKVATTNETS SN, NEDRE SPÄTTUNGEN

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Ensamliggande boningshus med igenvuxna marker runtomkring.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Under senare hälften av 1800-talet födde gården 12-14 kor och 2-3 hästar samt en hel del smådjur. Vid älven fanns husbehovskvarn och en såg som delades med Kvarntorp.
Anmälan till Brandstods-Bolaget 1893: Manbyggnad 2 vån 7 rum sticktak 40x30x26 fot, manbyggnad 1 vån 2 rum sticktak 26x20x16 fot, loge, lada, redskapsskjul nävertak 64x28x16 fot, ladugård, loge nävertak 98x26x14 fot, visthusbod, vedbod sticktak 25x20x18 fot, fähus, lada, svinhus nävertak 46x20x14 fot, eldria gammal nävertak 18x17x18 fot, smedja brädtak 13x15x10 fot, badstuga gammal nävertak 14x16x12 fot, bryggstuga nävertak 14x12x10 fot.
1976: Bostadshus 10x9 m med tegeltak, 1 uthus.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattsson 1916
Elis Hasselstig: Boken om Lekvattnet
Anders Mattsson: Övre Fryksdalen
Johannes Persson: Ödetorp i Lekvattnet
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1824 för Fryksände församling
Plan över gården av Ilmar Talve 1949
Finnkultur nr 1 1989