Stäng fönster Torsby kn, NORRA LEKVATTNET 1:40 M.FL. LEKVATTNETS SN, ÖVRE PAVILA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården öde. Sydöstsluttning. Igenväxande hagmark som delvis förr varit åkermark. Stort inslag av lövskog. Rösen finns.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gårdens namn efter finska mansnamnet Paavo.
1929: Gamla byggnader: Bostadshus 9,8x6,9x7,3 m 1,5 vån 3 rum i timmer med spåntak, visthusbod, stall, skjul 14,8x5,6x5,7 m i timmer med spåntak, ladugård, loge med lador 21x6,4x4,65 m, vedbod 4,5x3,8x3,7 m i timmer med spåntak.
1936: 54 hektar, varav 4 åker och 50 skog. Bergjord, barr-och lövskog. Manbyggnaden uppförd under 1800-talet, ekonomibyggnad uppförd 1909. 1 häst, 5 kor, 1 svin, 10 höns.
1948: 2,25 hektar odlad jord (bergjord), 48,5 hektar skog, 10 hektar övrig mark. Manbyggnaden stammar från mitten av 1800-talet, lillstugan 1930, ladugård 1909 medan logen är från 1797. 1 häst, 3 nötkreatur samt ungdjur.
1976: Bostadshus 10x7 m med tegeltak, 3 uthus, bostadshus 6x4 m med eternittak.

KÄLLOR: