Stäng fönster Torsby kn, BREDSJÖN 1:55 LEKVATTNETS SN, ÖSTRA RÖSBACKEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen i en östsluttning. Det är ganska öppet kring gården, dock igenväxande. Odlingsrösen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Det gamla huset blev övergivet 1864 då det nya huset högre upp på höjden uppfördes. Fotografen Emtman bodde i rökstugan här. Han fotograferade och framkallade i den väl låsta och mörklagda bostaden. Om någon klagade på sitt dåliga kort, så svarade han: "dä går inte å gäre ängler tå aper". Han tillverkade också brännvinsapparater och sålde, och när landsfiskalen kom sa Emtman: "Ä du inte klok, ska du ta den enda industri i Lekvattnet som går med förtjänst".
Rökstugebastun brann 1947. Uthus med körbro från 1804.
1948: 2 hektar odlad jord, (bergjord), 28,5 hektar skog, 12 hektar övrig mark. Manbyggnaden uppfördes 1878, då den gamla rökstugan revs. Av ekonomihusen är ladugården från 1930, de övriga äldre. 1 häst, 3 nötkreatur.

KÄLLOR:
Elis Hasselstig: Boken om Lekvattnet