Stäng fönster Stockholm kn, ARENAN 1 M.FL. GLOBEN

Historik
Redan på 1930-talet sparkades det boll på Johanneshovs idrottsplats. På 1950-talet kom Ishockeyn dit och sedan Isstadion fått tak blandades sporten med rockkonserter. På 1980-talet stod det klart att Stockholm saknade en stor arena för sport och evenemang i internationell klass. Istället för att bygga om "Hovet" beslöt Stockholms stad att bygga en ny arena. 1985 inbjöd Staden fem företagsgrupper att tävla om Johanneshovsområdets utformning. Fyra tävlingsförslag lämnades in och bedömdes av en jury. Det vinnande förslaget hette Prins Alberts Arena och omfattade Globen som med sin höjd på 85 meter och diameter om 105 meter är världens största sfäriska byggnad.

Projektets arkitekter var Bergs arkitektkontor genom Svante Berg, Lasse Vretblad och Esbjörn Andersson. Kontors- och affärskomplexen runt Globen ingick som en viktig del i projektet, dels för att ge liv åt området, dels för att fungera som motvikt till Stockholm citys dominans. Kontors- och affärshusen ritades av Sven Danielsson Arkitektkontor, Nyréns arkitektkontor och Bo Zachrisson Arkitekter. Globen började byggas hösten 1986 och invigningen kunde ske som planerat till VM i ishockey 1989. De övriga byggnaderna färdigställdes 1992.

Källa: Globen - ett dokument som skildrar tillkomsten, Byggförlaget 1989.