Stäng fönster Sollefteå kn, HELGUM 2:13 HELGUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HELGUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Faxälvens dalgång och omfattar marken på båda sidor om älven. Området är höglänt med odlingsmarken på terrassplan mellan älven med sina branta sidor och de skogklädda bergssluttningarna bakom. Kyrkan ligger för sig, centralt i den odlade bygden, högt i en sluttning ovanför älven som här vidgar sig till en sjö, Helgumsjön. Tätorten Helgum vid Inlandsbanan ligger drygt en mil söderut. Vid kyrkan finns ett församlingshem.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Sannolikt medeltida träkyrka, enligt uppgift ”förruttnad” år 1575. Riven.

II: Stenkyrka från 1559 med måtten 24 x 15 1/4 alnar, cirka 14 x 9 meter, som 1730 fick nya stenvalv. Riven.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Stenkyrka från 1786-90, byggd av byggmästare Pål Pehrsson i Stugun i Jämtland, som var den enda han byggt i sten, efter ritningar av byggmästare Eric Svedberg från Härnösand, reviderade av ÖIÄ. Rektangulärt kyrkorum med sakristia i en smalare utbyggnad öster om koret. 1700-talskyrkan förlängdes 1854 med en fönsteraxel mot väster och försågs med torn av byggmästare J A Åkerlund efter ritningar av N H V af Trolle.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans fasader livas av kraftiga lisener mellan fönstren och är vitputsade. Den karnisformade tornhuven kröns av en öppen lanternin av trä. Ingångar i väster och söder. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Runt altaruppställningen finns en draperimålning av Jonas Byström från 1844. Vid en restaurering 1903-05 av arkitekterna Fritz Eckert, Stockholm och L N Wahrgren, Sollefteå försågs kyrkorummet med dekormålning med fältindelning och bladornament och nya bänkar gjordes. Vid arkitekt Erik Fants restaurering 1939 togs denna dekor bort och en sluten bänkinredning installerades. Inredningen konserverades och en läktarunderbyggnad sattes in 1980 efter ritningar av arkitekt Hans Jäderberg. Orgelläktaren härrör från 1802-09. Predikstolen från 1806, som under 1800-talets förra hälft satt över altaret, har tillverkats av Nils Dahlqvist från Nora. Altartavlan från 1815 är målad av Gustav Erik Hasselgren och inköptes från Jakobs kyrka i Stockholm 1840-41. Den sitter i en altaruppställning från 1843. Orgelfasaden är från 1881-82, då kyrkan fick ny orgel.

Dopfunten av ljus sandsten med årtalet 1940 är ritad av Erik Fant. Inga medeltida skulpturer finns bevarade.