Stäng fönster Sandviken kn, OVANSJÖ-BRO 3:7 M.FL. NYGÅRDS I BRO

Historik
Nygårds har funnits i samma släkt sedan 1779. I samband med att laga skiftet genomfördes i Bro by omkring 1855 flyttades gården ut från själva bykärnan till sin nuvarande plats. Gården ligger därför några hundra meter nordväst om det äldre bycentrat. Troligen härrör gårdsnamnet från utflyttningen och den nya etableringen. Det var dock inte bara byggnader som uppfördes utan de gamla plockades ner och flyttades till platsen.
I dag är tre av de flyttade byggnaderna bevarade från den tiden: det äldre bostadshuset, timmerhärbret och vagnslidret. Förutom själva gården flyttades också fäboden. Före laga skiftet var gårdens fäbod förlagd till Hosjön och därefter flyttades den till nuvarande plats vid Brobygge fäbodar.
Jord- och skogsbruket har varit den viktigaste inkomstkällan och försörjt de boende på gården. Fram till 1968 fanns mjölkkor på gården. Åkermarken är numera utarrenderad. Intill huvudbyggnaden fanns tidigare trädgårdsland och frukt- och bärodlingar. Alla redskap, föremål och inventarier har lämnats kvar vid arvskiften. Det är därmed möjligt att få en god bild av livet och verksamheten på gården. Gårdens ägare har präglats av noggrannhet och sparsamhet, därför har såväl byggnader som föremål underhållits. Redskap och föremål har samma placering sedan lång tid tillbaka.
Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring av Nygårds, Ovansjö - Bro 3:7, Ovansjö socken, Sandvikens kommun. 2005-12-15