Stäng fönster Stockholm kn, DAGEN 2 M.FL. SKÖNSTAHOLM

Historik
Radhusområdet Skönstaholm har blivit mycket uppmärksammat. Det planerades av Stockholms stads fasighetskontor och uppfördes för allmännyttiga AB Stockholmshem som alltsedan inflyttningen 1952 upplåtit de 150 lägenheterna i de 24 radhuslängorna som hyresrätter. Arkitekterna Nils Sterner och Erik F Dahl, båda anställda vid fastighetskontorets husbyggnadsavdelning, ritade planen och byggnaderna medan markplaneringen gjordes av Walter Bauer och Eric Anjou.

Arkitekterna arbetade medvetet för att stadsbilden skulle bli omväxlande med öppna gårdsbildningar i kontrast till mer slutna områden. Planen tar stor hänsyn till topografin och nio hus- och lägenhetstyper utarbetades för att på ett optimalt sätt kunna utnyttja landskapets förutsättningar.

Källa: Hallin A, Schölin E, Riksrådsvägen - förvaltning, skydd och bevarande av ett radhusområde, Högskolan på Gotland, 2002.

Läs mer i: Skönstaholm. Utgiven av Grannskapsklubben Skönstaholms förlag 2002.