Stäng fönster Örebro kn, KÄGLEHOLM 7:3 JAKOBSHILL

Historik
Sommarstugan Jakobshill uppfördes 1933-34. Byggnaden har en enkel och traditionell utformning med rektangulär planform, tegelklätt sadeltak, rödfärgad stående fasadpanel och vitmålade snickeridetaljer. Kring byggnaden skapades en nytto- och prydnadsträdgård efter ritningar av Hushållningssällskapets trädgårdskonsulent.
Under 1800-talets slut började sommarbostäder byggas i landets kustområden och vid insjöar. Denna första generation av fritidshus uppfördes som regel av mycket välbärgade hushåll, och hade ofta en påfallande påkostad arkitektonisk gestaltning. Under tiden mellan första och andra världskriget började enklare sommarbostäder att uppföras av bredare befolkningsgrupper. I sin allra enklaste form uppfördes de på ofri grund med mycket enkla material och långtifrån alltid i sjönära lägen.
Området vi sjön Väringen började bebyggas med fritidshus undr 1930-talet. Jakobshill uppfördes på spekulation tillsammans med tre andra hus i samma område. Huset har en enkel men genomtänkt utformning. Det är medvetet placerat på en högt belägen del av den stora tomten, med utsikt över Fiskartorpsviken i Väringen. Den medvetna gestaltningen understryks av den specialritade trädgårdsanläggningen, som fortfarande finns bevarad i sina grunddrag.
Sommarstugor från den här tiden är som regel kraftigt förändrade genom ombyggnader. Sommarstugan Jakobshill är sällsynt välbevarad, och utgör tillsammans med den medvetet gestaltade trädgården ett mycket värdefullt dokument över sin tids fritidsbebyggelse.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2005-06-16, Dnr 432-04543-2005.