Stäng fönster Stockholm kn, HÄGERSTEN 2:5 EOLSHÄLL

Historik
Under 1860-talet började reguljär ångbåtsförbindelse trafikera Klubben och Petersberg. Detta ledde till en snabb etablering av sommarnöjen i området. Trädgårdsvillan som är belägen nere vid vattnet uppfördes 1884 som sommarnöje. På udden fanns då ytterliggare ett sommarnöje, en stor trevåningsbyggnad uppförd i slutet av 1800-talet. Hela fastigheten såldes på 1890-talet till Stockholms Alkoholisthem, som mellan åren 1897 och 1915 drev sin verksamhet i Eolshäll. Den stora byggnaden på udden, som revs 1946, fungerade som huvudbyggnad. 1904 uppfördes Flygeln (byggnad 11) som inrymde badanrättning, tvätteri och mangelrum. 1916 köptes hela anläggningen av Stockholms stad. Mellan 1918 och 1919 drev Nykterhetsnämnden verksamhet på platsen. Folkskoledirektionen inrättade 1920 "Hemmet för varnartiga gossar" i Eolshäll, som senare blev Göte Olssons pojkhem vars verksamhet var i drift till 1972. En rad nya institutionsbyggnader för pojkhemmet uppfördes under 1940-talet, då också den gamla huvudbyggnaden revs.

Källa:
Hus i Hägersten 1 Hägerstensbygden 1996, Organ för Hägerstens Hembygdsförening, årgång 31, volym 34.

Hall, Bo G. Mälarhöjden med omnejd - från Örnsberg till Vårberg, 2000