Stäng fönster Boden kn, BODEN 57:61 M.FL. ARTILLERIREGEMENTET A8

Historik
Artilleriregementet A 8 är ett av flera regementsområden som ingår i Bodens strategiska försvar och Bodens garnison. Bodens fästning består av omkringliggande fort samt garnisonsstaden och intar en särställning i det svenska försvaret. Anläggningen uppfördes i huvudsak mellan åren 1908 - 1919. Byggnader från perioden 1908-1919, 1940, 1950- och 1970-talen finns också inom området. Kasernområdet år uppfört enligt det tidiga 1900-talets typiska monumentala och symmetriska disposition med kaserngården som en naturlig mittpunkt. Karaktärsbyggnader som kanslihus, kaserner och exercishus inramar kaserngården. Inne på gården finns en nyuppförd minnessten över artilleriets tid i Boden och mellan kanslihus och kaserner löper ett äldre järnstaket som ingår i byggnadsminnet. I områdets östra del finns ett idrottsområde med en löparbana inramad av björkar.

KÄLLA: Regeringsbeslut 13. Framställande av byggnadsminnesförklaring och fastställande av skyddsföreskrifter, 2001-06-20.