Stäng fönster Gotland kn, VÄSTERGARN SNAUVALDS 1:4 VÄSTERGARN

Historik
Byggnaden är en reveterad parstuga i skiftesverkteknik, lagd på en hög källarsockel av kalksten. Byggnaden har ursprungligen varit huvudbyggnad på stamfastigheten Snauvalds några hundra meter åt nordost. Huset antas vara uppfört på 1700-talets första hälft, men flyttades till sin nuvarande plats sannolikt på 1760-talet.
Den dåvarande ägaren var Carl Hökerberg, kronobefallningsman i Gotlands södra härad och ditflyttad från Östergötland. Under hans tid utfördes rokokomåleri på väggarna i husets två större rum. I vardagsstugan finns fältindelade målningar på klistrad lumppapp på ytterväggar, grå ramar som bryts av segmentformade bågar. I salen finns fältindelade målningar på lumppapp och direkt på trä på mellanväggen. Salens måleri har ramar på vit botten och skira rankor med späda blad och prickar. I vardagsstugan finns även en ursprunglig sängalkov och garderob eller skafferi samt limfärgsmålat brädtak. På väggarna i salen och vardagsstugan spändes, troligen redan på 1790-talet väv som målades gustavianskt i gult med röd ram. Detta måleri har dock gått förlorat, eftersom allt utom små fragment har blivit nedskuret. I salstaket finns vitmålad spänd väv kvar mellan och på takbjälkarna. Farstuns yttervägg är gulmålad med gråblå bröstning. Även i köket finns bakom senare ytskikt rester av äldre måleri på lumppapp/trä. Vardagsstugan och salen har brädgolv och ursprungliga spegeldörrar med smide.
Byggnaden har under 1800- och 1900-talet moderniserats, främst avseende ytskikten. Köket har byggts om och ett mindre WC-rum har inrättats. På 1930-talet gjordes större förändringar, bl a förnyades hela takkonstruktionen och huset fick eternittak. Fönster och ytterdörrar är utbytta och på framsidan har en mindre glasveranda tillfogats. Skorstenarna är förändrade och vardagsstugans sandstensspis är nymurad av äldre delar. Under de senaste åren har senare tids ytskikt avlägsnats och originalytskikt- och måleri har restaurerats varsamt. Helt förlorade delar av måleriet har rekonstruerats, medan det bevarade originalet så långt möjligt har lämnats opåverkat och i autentiskt skick.
Byggnadens kulturhistoriska värde består främst i den välbevarade skiftesverksstommen samt bottenvåningens två större rum med sent 1700-talsmåleri, ursprungliga eller äldre golv, tak samt snickerier. På Gotlands landsbygd är denna typ av bevarade, bemålade interiörer i förhållandevis enkla byggnader mycket sällsynta.

Beslut om anmälningsplikt 2003