Stäng fönster Gotland kn, OTHEM KVIENDE 1:6 M.FL. PRÄSTGÅRDSMILJÖN I OTHEM

Historik
Prästgårdsmiljön i Othem är den bäst bevarade bymiljön av detta slag på Gotland. Den illustrerar utvecklingen av det gotländska bysamhället från medeltid fram till sekelskiftet 1900. Byggnadsminnet omfattar huvudbyggnad med två flyglar, konfirmandpaviljong, två lador, lider, skolhus med separat uthus, källare, cykelställ, sockenmagasin samt ett bostadshus för kantor och klockare. Till byggnadsminnet hör även trädgården med sten- och bandtunar. Prästgården med tillhörande park angränsar till kyrkogården medan övriga byggnader ligger som en obruten kedja i anslutning till huvudbyggnaden.
De äldsta delarna av manbyggnaden i kalksten härstammar enligt skriftliga källor från 1336 och bevarar omfattande medeltida murrester. De medeltida delarna utgörs sannolikt till större delen av ett i bottenvåning, från byggnadskroppen utskjutande valvrum och en del av övervåningen samt tre välvda källare. Byggnaden genomgick 1774 en stor ombyggnad då den erhöll sitt nuvarande utseende, med påbyggd övervåning, tak utan gavelsprång med brantare lutning. En mindre flygel i en våning som byggts före 1832 finns norr om bottenvåningens bevarade valvrum.
I anslutning till huvudbyggnaden i form av en symmetrisk anläggning finns två fristående stenflyglar uppförda under 1700-talet.
Ekonomibyggnaderna härstammar från 1800-talet. I trädgården finns en åttkantig konfirmandpaviljong. Denna för gotländska prästgårdar unika byggnad, med drag av schweitzerstil i snickerierna och svängd takform, uppfördes 1905-10 av dåvarande kyrkoherde G A Gardelius och är den enda i sitt slag på Gotland. Byggnaden restaurerades på 1980-talet.
På andra sidan vägen, mot söder, finns det fd skolhuset från 1885 som sedan 1965 används som församlingshem och pastorsexpedition. Till byggnaden hör ett stenlider, cykelställ och jordkällare.
Strax söder om skolhuset finns det välbevarade sockenmagasinet, från 1840, och ytterligare längre söderut finns bostadshuset för klockare och kantor, uppfört omkring 1910.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1997-03-12. Dnr 221-1897-96
Prästgårdsinventeringen 1997-1998