Stäng fönster Gotland kn, OTHEM KLINTS 1:3 KLINTS I OTHEM

Historik
Klints är belägen på västra sluttningen av Klintsbackar i Othem. Gården består av en manbyggnad, flygel med hemlighus och ladugård med tröskhus och magasin. Byggnaderna är traditionellt placerade med ladugårdslängan stående längs vägen och huvudbyggnaden längst in på tomten. Alla byggnader står på hällmark.
Manbyggnaden under tegeltak är uppförd i etapper, dess södra halva är ett av Gotlands landsbygds äldsta stenhus och härstammar möjligen från medeltid. Denna byggnadsdel erhöll det nuvarande utförandet, som tvåvånings enkelstuga, redan år 1700. Därefter har endast obetydliga förändringar skett. Husets norra halva tillfogades 1848 och förseddes med hög bostadsvåning med oregelbunden planlösning samt källare. En invändig trapp från nya husdelen leder upp till gamla husdelens övervåning.
Flygeln är byggd av sten under tegeltak och tillkom ca 1800. Dess västra halva, med gavelingång, hyser brygghus med bakugn, grytor och kölna. Östra halvan med sidoingång innehåller snickarbod med öppen spis.
Sammanbyggt med flygelns östra gavel står ett hemlighus i sten under spåntak från 1800-talets andra hälft.
Den 45 m långa ladugården i sten under plåttak uppfördes 1896 och delas i två delar genom ett portlider. Den innehåller olika fähus i den norra delen och lada i den södra. Ett tröskhus är tillfogat ladan och ett magasin står i norra hörnet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1995-04-03. Dnr 221-200-95