Stäng fönster Kungsbacka kn, RÅÖ 13:1 KNAPEGÅRDEN "DÄR FRAMME"

Historik
Då man närmar sig Knapegården "där framme", ligger mangårdsbyggnaden i nord-sydlig riktning och söder därom ligger en lång ekonomibyggnad med ladugård, i vinkel mot mangårdsbyggnaden. Bakom ladugården ligger några mindre uthus; vagnbod, redskapskjul, kycklinghus, tvättstuga och fruktkällare/snickeri. Uthusen ligger osymmetriskt placerade och är uppförda under slutet av 1800-talet fram till början av 1900-talet.
Mangårdsbyggnaden är uppförd av timmer med tegeltäckt sadeltak. Väggarna är klädda med gulmålad profilerad locklistpanel. Huvudingången sitter på östra fasaden och har dubbla pardörrar. Planlösningen utgår från framkammarstugans och de äldsta delarna är nästan helt intakta. De tillbyggnader som gjorts är väl dokumenterade. Snickerier mm är välbevarade och man kan avläsa de olika tillbyggnaderna i den fasta inredningen.
Den stora ekonomibyggnaden innehåller stall, ladugård, hönshus, loge, stort loft mm. Byggnaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har plåttäckt sadeltak. De mindre byggnaderna är alla klädda med rödfärgad panel och har tegeltäckta sadeltak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Hallands län, 1994-11-25, Dnr 221-7575-93