Stäng fönster Gotland kn, VISBY NOVISEN 4 KV NOVISEN 4

Historik
KVARTERET NOVISEN - Novisen är ett triangulärt kvarter som är centralt beläget i innerstaden, gränsande till S:t Drottensgatan i öster, S:t Lars gränd i söder och Nunnegränd i väster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret S:t Hansrotens fjärde kvarter med tomterna nummer 9-11.
I kvarteret Novisen har man vid arkeologiska utgrävningar funnit rester efter den stenåldersboplats som sträckte sig mellan S:t Hansgatan, S:t Drottensgatan och fram till Stora Torget. Under tidig medeltid bebyggdes området och genomgick en omfattande bebyggelseutveckling. Medeltida lämningar i form av murverk till stenhus finns på samtliga av de tre nuvarande fastigheterna, vilket visar på att kvarteret haft en tät bebyggelse. Huvudbyggnaden på Novisen 5 är ett bevarat stenhus från 1200-talet. Placeringen av dörröppningar i de medeltida byggnadslämningarna som kvarstår idag, tyder på att en eller flera gränder delade kvarteret under denna tid.
På 1697 års karta hade kvarteret i stort sett samma utbredning som idag och var indelat i tre fastigheter. Gränsdragningen mellan fastigheterna har skiftat något över tid, men idag är indelningen ungefär densamma som vid 1600-talets slut. Under 1700- och 1800-talen bestod fastigheternas bebyggelse av en huvudbyggnad vardera med tillhörande uthusbebyggelse. Ägarna utgjordes i huvudsak av ämbetsmän, borgare och handelsmän. Novisen 4 och 5 har kvar huvudbebyggelsen i sten från 1700-talet, medan äldre uthusbebyggelse rivits under 1900-talet. Bebyggelsen på Novisen 6 togs bort vid 1900-talets början och ersattes med Odd Fellows loge, en ståtlig jugendbyggnad. Kvarteret är väl sammanhållet, med reslig bebyggelse och gårdsmiljöer som är väl slutna ut mot gaturummet.
NOVISEN 4 - Fastigheten Novisen 4 är belägen i den sydöstra delen av kvarteret och gränsar därmed till S:t Drottensgatan i öster och S:t Lars gränd i söder. Medeltida lämningar i form av murverk finns dels i den nuvarande huvudbyggnaden och dels under mark vid den norra tomtgränsen. Enligt vad 1646 års karta visar låg fastighetens bebyggelse vid denna tid i ruin. Kort därefter bebyggdes fastigheten åter och på 1697 års karta finns ett hus av sten, samt stall och lada i skiftesverk. I slutet av 1730-talet revs stenhuset och den nuvarande stenbyggnaden uppfördes, delvis på resterna efter den äldre. Byggnaden ligger i fastighetens sydvästra hörn, invid S:t Lars gränd. Enligt 1785 års husklassifikation fanns detta stenhus, samt den äldre skiftesverksladan på tomten.
I huset föddes år 1900 en av Gotlands mest kända kulturpersonligheter: konstnären, författaren, hembygdsvårdaren m.m., David Ahlqvist. Från 1800-talets slut och fram till 1930-talet hade en åkerirörelse vid namn O. P Larssons åkeri sin verksamhet på fastigheten. 1908 uppfördes en vagnsbod av trä samt något senare ytterligare två uthus. Dessa bodar samt ett stall/lada från 1600-talet revs när en remsa kvartersmark i nordost tvångsinlöstes av staden 1936, varefter tomten erhöll den nuvarande tomtsträckningen.
Numera ligger en garagebyggnad från 1956 längs fastighetens östra gräns, med inkörsport från S:t Lars gränd.
Vid den norra fastighetsgränsen, som utgörs av en brandmur från 1908, står en förrådsbyggnad från 1962.
Fastighetens gårdsrum är väl slutet ut mot gatorna, dels av ett plank med en enkel gårdsport mot S:t Lars gränd och dels av garaget och en mur mot S:t Drottensgatan. Gårdsrummet har gångar belagda med kalkstensflis.

KÄLLOR: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0
Beslut om byggnadsminnesförklaring 1995