Stäng fönster Karlstad kn, MERCURIUS 4 FRIMURARELOGEN

Historik
Frimurarelogens byggnad vid Stora Torget i Karlstad stod färdig 1869 på platsen för det s.k. assembléhus som förstördes vid den stora stadsbranden 1865. Byggnaden, som präglas av klassicismens formspråk med rusticerad bottenvåning mot en i övrigt slätputsad kolonn- och risalitprydd huvudfasad, allt i mörkgult, är uppförd av tegel i tre våningar efter ritningar av arkitekten J F Åbom under medverkan av stadsbyggmästaren Theodor Högström.
Invändigt har loge- eller festsalen med angränsande förmak m.m. antikiserande utsmyckning. Rummen är av speciellt stort kultur- och samhällshistoriskt intresse, dels som den miljö i vilken Gustaf Frödings dikt Balen utspelas, dels som platsen för 1905 års unionsupplösning med norrmännen. Tillsammans med det samtida Tingvallaläroverket, rådhuset och de övriga byggnaderna mot torget i Kv Merkurius bildar frimurarelogen en i stadsbilden omistlig miljö från återuppbyggnadstiden efter branden 1865.