Stäng fönster Gotland kn, VISBY KOMPANIET 5 LINDGÅRDEN

Historik
KVARTERET KOMPANIET - Kvarteret är beläget i den mellersta delen av innerstadens stadskärna. Det avgränsas av Strandgatan i väster, Lybska gränd i norr, Mellangatan i öster och Kompanigränd i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Kompaniet Norderrotens första kvarter med tomterna nummer 1-3 och 20-21. Kvarteret ingår i den delen av Visby där en äldre trähusbebyggelse en gång utgjorde den första stadsbildningen på 900-talet. Under medeltiden löpte en eller två gränder genom kvarteret. På de tidigaste kartorna från 1600-talet har kvarteret inte kvar de medeltida gränderna, utan ser ut som det gör idag. Kvarteret ligger vid Strandgatan, medeltidens huvudgata. Vid den tiden var det bebyggt med stenhus, av vilka vissa grundmurar och andra rester finns kvar i och runt omkring dagens befintliga hus.
I kvarteret finns fyra byggnader från 1700-talet bevarade. Två av dem är stenhus och ligger vid Strandgatan och de andra två är mindre skiftesverkshus. Av 1785 års husklassifikation framgår att det förutom dessa byggnader fanns flera komplementbyggnader, såsom verkstad, brygghus och stall, samt att östra delen av kvarteret nyttjades som trädgård. Kvarteret har successivt bebyggts och äldre bebyggelse rivits. Nuvarande bebyggelseutbredning fick kvarteret vid 1900-talets början. Mot Strandgatan präglas idag kvarteret av Värdshuset Lindgården, en byggnad som under 1800- och 1900-talet bland annat var en köpmannagård. Mot Mellangatan domineras kvarteret av den stora byggnaden som idag rymmer hotell, men som ursprungligen användes för Nykterhetslogen den Hickmanska Godtemplarordens verksamhet. Hela kvarteret ger ett förhållandevis slutet intryck med flera höga byggnader i sten.
KOMPANIET 5 - Kompaniet 5 är den största tomten i kvarteret och utgör hela den sydvästra delen, i söder angränsande till Kompanigränd, i väster till Strandgatan och i norr till Lybska gränd. I hörnet där Kompanigränd och Strandgatan möts ligger en byggnad vilken nyttjas som bostadshus och värdshus - Värdshuset "Lindgården". I fastighetens nordvästra hörn längs Lybska gränd ligger en byggnad, sannolikt uppförd som stall, vid mitten av 1700-talet på medeltida grund, men som idag utnyttjas för uthyrning åt värdshusverksamheten. Inne på gården finns en garage- och förrådsbyggnad, vilken ursprungligen varit två magasinsbyggnader från mitten av 1800-talet.
Tomten var tidigare endast bebyggd i de syd- och nordvästra hörnen. I fastighetens sydvästra hörn fanns en medeltida byggnad med en för staden viktig funktion då den under slutet av 1500-talet och större delen av 1600-talet fungerade som stadens medborgarhus. Byggnaden förföll och ersattes 1756 av den nu stående stenbyggnaden belägen med praktfasaden ut mot Strandgatan. Huset har senare byggts till mot öster. I fastighetens nordvästra hörn sköt ett medeltida hus ut i gatan. På 1700-talet kortades denna byggnad av med fyra meter. Vid 1800-talets mitt uppfördes en magasinsbyggnad med långsidan utmed västra fastighetsgränsen. Ungefär samtidigt byggdes två magasinsbyggnader, vilka avdelade fastigheten i en västlig och en östlig del. Då Strandgatan breddades 1930 förlorade fastigheten en mindre bit mark och 1800-talsbyggnaden utmed västra fastighetsgränsen revs. Under 1900-talet har huvudbyggnaden utökats med ett flertal utbyggnader. Den östra delen av tomten är idag ett asfalterat gårdsutrymme vilket används som parkering. Den västra delen utgör en lummig och terrasserad gård i två nivåer där övre nivån i öster, med pergola och fontän, utgör uteservering.
Fastigheten har inte enbart rymt bostadshus, utan här har funnits flera olika administrativa funktioner. På 1700-talet var här landskontor, under 1800-talet var det en köpmansgård och under en period rymdes här DBW:s fri- och fattigskola. Det var först i slutet av 1960-talet som huvudbyggnaden byggdes om till värdshus.