Stäng fönster Karlskrona kn, SKÄRVA 1:6 SKÄRVA HERRGÅRD

Historik
Skärva förvärvades 1785 av varvsamiralen F. H. af Chapman. Den originella huvudbyggnaden, troligen en skapelse av C. A. Ehrensvärd, bildhuggaren J. Törnström och Chapman själv, har en H-formig plan. Det är en panelad envåningsbyggnad med portik i nyklassisk stil och tak täckt dels med tegel, dels med kopparplåt. Taket var ursprungligen täckt med torv, vilket i kombination med portikens kolonner förstärkte byggnadens säregna prägel, blandningen av "palais och koja". Husets största rum, "kupolsalen", är täckt av ett åttakantigt kassetterat kupoltak, överbyggt med en lanternin, som belyser rummet. Den ursprungliga inredningen är i stor utsträckning bevarad. I den stora engelska parken uppfördes omkring 1790 ett tidstypiskt götiskt torn. "Gröna Stugan", som är ett vitmålat lusthus i tempelstil av trä, ritades av Ehrensvärd. Chapman sålde gården 1806 två år före sin död och blev inte jordad vid gravmonumentet han reste åt sig själv 1799.