Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY BRIGGEN 3 KV BRIGGEN 3

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET BRIGGEN - Det triangelformade kvarteret Briggen ligger i norra utkanten av den medeltida stadskärnan. Kvarteret avgränsas av S:t Hansgatan i öster, Specksrum i nordväst och Valvgränd i söder.
Kvarteret Briggen har medeltida ursprung. På samtliga fastigheter i kvarteret har medeltida murverk påträffats. Fram till 1867 låg det ett medeltida stenhus i mitten av kvarteret. Byggnaden fungerade som bränneri och var byggt i minst tre våningar, av vilket markplanet bestod av två kryssvalv. Ett medeltida valvhus i kvarterets sydöstra hörn binder samman Briggen med intilliggande kvarteret Trossen. Under medeltiden var Trossen delat av en gränd och den norra halvan var då mer sammanbunden med Briggen. Fram till 1800-talets första hälft såg kvartersbilden ut som under medeltiden. Då omlades gränden genom Trossen till tomtmark och kvarteret fick sin nuvarande form, således även Briggen, då kvartersgränsen kom att utgöras av nuvarande Valvgränd.
Vid en jämförelse av den medeltida tomtindelningen och dagens, har stora förändringar skett. På 1600-talets slut var kvarteret uppdelat i tre tomter, nummer 128-130, bebyggda med sten- och trähus, stall och ladugård. Under andra hälften av 1700-talet och fram till 1932 var antalet tomter fem, S:t Hansroten I:22-26, men enligt de då aktuella kartorna utan markerade fastighetsgränser. Rotebeteckningarna försvann 1932 och tomterna kom då att slås samman och heta Briggen 1. Den senaste förändringen skedde 1980 då kvarteret från att ha varit en fastighet delades upp och kom att bestå av fyra, Briggen 2-5.
Samtliga fastigheter i kvarteret utgörs helt av respektive fastighets byggnader. Den obebyggda marken, som utgör mitten och nordvästra delen av kvarteret, är för fastigheterna Briggen 2, 3, 4 och 5 gemensam genom samfällighet. Kvarterets fastigheter har mycket gemensamt, dels på grund av att en ägare vid flera tidpunkter har ägt hela kvarteret och dels på grund av att byggnadernas historia på flera ställen är gemensam då tomtgränserna genom åren har förändrats.
BRIGGEN 3 - Fastigheten är belägen i kvarterets östra del. Den är bebyggd med ett hus och ett garage, vilka ligger med långsidan längs S:t Hansgatan. På 1600-talet motsvarades dagens fastighet av delar av två tomter, enligt 1697 års karta nummer 128 och 129. Den ena, tomt nummer 128, utgjorde fastighetens södra del och sträckte sig över valvet och in en bit på kvarteret Trossen. Den andra, tomt nummer 129, täckte i stort sett hela kvarteret, förutom dagens Briggen 2, och motsvarade även den norra delen av Briggen 3. Under 1700-talet ändrades tomtbeteckningarna i kvarteret och tomten kom att ingå i den stora enhet som utgjorde hela nuvarande kvarter och benämndes S:t Hansroten I:22-26. Denna stora enhet kom efter fastighetsregleringen år 1932 att betecknas Briggen 1. År 1980 genomfördes avstyckningar och Briggen 3 bildades.
Ett stenhus har med största sannolikhet sträckt sig utmed S:t Hansgatan under medeltiden. Det som idag på fastigheten finns synligt från medeltida bebyggelse är en nisch i väggen mot gatan i sydöstra delen av bostadshusets källare. Enligt förteckningen över byggnader från 1697 var tomt nummer 128 bebyggd med ett valvhus i sten, troligen medeltida i tre våningar. Det fanns då även trähus på fastigheten. Det är osäkert hur 1700-talets bebyggelse i kvarteret såg ut. Ett hus av sten och sex stycken av trä fanns enligt husklassifikationen 1785 i kvarteret, men över deras placering saknas beskrivningar. Enligt brandförsäkringshandlingar från 1850 stod ett boningshus av sten på den plats byggnaden på Briggen 3 nu står. Det var två våningar högt och sammanbyggt i söder med ett mindre trähus i skiftesverksteknik och torde alltså vara detsamma som omnämnts tidigare. Såväl sten- som trähuset var rivna 1879, vilket var det år då man uppförde det idag befintliga bostadshuset vars sydgavel utgörs av ett ännu kvarstående valvhus över Valvgränd. Detta indikerar på att stenhuset tidigare haft minst tre plan.
HUVUDBYGGNADEN - Huvudbyggnaden på Briggen 3 utgörs av ett stort två våningar högt bostadshus, byggt år 1879. Huset är byggt av trä på kalkstenssockel och är reveterat med en slät puts. Sadeltaket är täckt av tegel. Den östra fasaden, huvudfasaden, ligger längs med S:t Hansgatan. I byggnaden ryms två lägenheter på två våningar och inredd vind samt en läkarmottagning. Byggnaden har tydliga drag av senempire, med inslag av en något åtstramad nyklassicistisk stil. Byggnaden har starkt profilerade gesimser, såväl våningsavskiljande som omvikta gavelgesimser och vid takfoten. Sedan huset byggdes har exteriören inte genomgått några större förändringar i form av ombyggnader.
Förutom bostadshuset finns på fastigheten ett garage, placerat söder om det förra. Fastigheten avgränsas i öster mot S:t Hansgatan av ett högt träplank med mönstersågad dekorationsbräda överst. I planket finns garage- och entréportar. Den obebyggda delen av kvarteret nyttjas av Briggens samtliga fyra fastigheter som gemensam gård.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0