Stäng fönster Bengtsfors kn, ALLTORP 1:9 ALLTORPS TINGSHUS OCH HÄRADSHÄKTE

Historik
Alltorp blev tingsställe för Vedbo härad år 1693, sedan tingsförhandlingarna flyttat hit från Ödshults mo. I tingsprotokollet från den 31/5- 3/6 1693 anges att tinget hölls i "tingshuset widh Alltorp", vilket antyder att tingshuset byggts och tagits i bruk. Andra källor säger att tingshusbyggnaden uppfördes vid slutet av 1700-talet. Innan Alltorps tingshus uppfördes ambulerade häradsrätten mellan olika gårdar i häradet (Olsson, 1961 s 39).

1885 renoverades tingshuset. En ny uthusbyggnad med bland annat stall, vedbod och häkte uppfördes vid samma tillfälle. Efter första världskriget uppfördes bilgarage och parkeringsplats anlades. Tinget flyttades 1941 till Bengtsfors och tingshusbyggnadsskyldige överlät tingshuset till Ödskölts kommun mot en symbolisk köpesumma om 4 000 kr med förbehåll att tingshuset skulle hållas i värdigt skick och bevaras oförändrat. Det användes som kommunalhus och samlingssal och lärosal för slöjd och skolköksundervisning, uthuslängans stall byggdes på 1950-talet om till slöjdlokal. Tingshuset är idag delvis moderniserat, men flera rum har välbevarade interiörer från olika tider, även häktets celler och övrig interiör är oförändrade. Dessa visas idag som museum. Tingshusmiljön används också för bygdespel.

Sverker Larsson, för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen", Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2008-01-17.

Tryckta källor:
Byggnadsminnen 1961-1978 - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3
Olsson, Viktor & Johansson, Ivar: "Historik över Tössbo och Vedbo häraders tingsplatser : Tössbo härads 1648-1949,Vedbo härad 1863-1941" Åmål 1961
Ivar Johansson: "Ödskölt", utgiven av Logen Mellerud 644 Vasa Orden av Amerika, 1968.

Övriga källor:
Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-29.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
Älvsborgs länsmuseum: "PM över förändringar som skett i Alltorps Tingshus, Alltorp 1:9, Ödskölt socken, Bengtsfors kommun."