Stäng fönster Sala kn, GARVAREN 1 COLLIANDERSKA GÅRDEN

Historik
Gården ägdes och beboddes på 1820-talet av carduansmakaren P. D. Norrman och senare under många år av garverifabrikör Carl Östgren. Under 1920-talet ägdes den av läderhandlaren Ivar Ericsson. Troligen försvann de ursprungliga byggnaderna i 1736 års brand. Byggnaderna som sedan uppfördes på tomten var följande: a) boningshus för husbonden i två våningar med förstuga, sal, kammare och kök på nedre botten och förstuga, sal och tre mindre rum på övervåningen; b) boningshus för tjänare och gesäller i två våningar med förstuga, sal, två kammare samt brygghus med brännvinsbränneri i bottenvåningen och fem kammare i övre våningen; c) uthus med läderbod, två spannmålsvindar, ladugård med tio bås, stall med fyra spiltor, svin- och hönshus, tre foderskullar, flera bodbyggnader, stort garveri i två våningar, kalkhus, barkvind, torkverkstad och drivhus.
År 1981 läggs förslag till vårdåtgärder för anläggningen fram.