Stäng fönster Lidköping kn, VILLA GIACOMINA 1:15 M.FL. VILLA GIACOMINA

Historik
Gården kallades i äldre tid Järneväg. Här lät den vittre landshövdingen Claes Julius Ekeblad till Stola 1790 anlägga en park och uppföra ett stort, ännu kvarstående åttkantigt lusthus av tegel. Ett tiotal år senare tillkom ett "eremitage", ett envåningshus av trä med åtta rum. Gårdsbebyggelsen lär vidare ha bestått av två från Stola hitflyttade äldre flyglar.
År 1818 förvärvades Järneväg av sedermera överstekammarjunkaren Gustaf Piper, vilken redan tidigare köpt Stola. Denne lät omgestalta huvudbyggnaden till en tvåvåningsvilla i italiensk stil, samtidigt som gårdens namn ändrades till Villa Giacomina efter Pipers avlidna maka Jacquette Du Rietz. Byggnaden är reveterad och vitkalkad under ett flackt valmat sadeltak täckt med tegel och har som utsmyckning terrakottafärgade festoner under ovanvåningens fönster. De båda flyglarna av timmer i en våning är reveterade och vitkalkade.
I den omgivande stora engelska parken finns slingrande gångar med broar samt en mängd inplanterade främmande trädslag. Det ovannämnda lusthuset är putsat och avfärgat i rosa samt har två ingångar, flankerade av röda kalkstenskolonner. Dessa har joniska kapitäl, försedda med eklöv efter den Ekebladska vapenskölden. Invändigt finns rester av väggdekorationer i nyantik stil. Lusthuset restaurerades 1983.
Källa: Byggnadsminnen 1978-1988. Förteckning över byggnadsminnen 1 juli 1978 - 31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. 1989