Stäng fönster Skövde kn, VRETEN 1:30 VRETENS SÅGVERK

Historik
Vretens ångsåg anlades 1886-87 av göteborgsfirman Dickson & Co - sin tids mest betydande sågverksföretag - i anslutning till Vretens egendom, för att under ett par år exploatera ett skogsområde i närheten. En äldre vattensåg låg vid ån men det nya sågverket lades väster om gården; tack vare ångdriften var man inte längre bunden till något vattenfall. Fri markyta behövdes dessutom kring sågen för timmerupplag och brädgård. Från järnvägen drogs stickspår, vilket revs upp 1945.
För sågverket uppfördes två byggnader, dels själva såghuset i trä, dels av brandsäkerhetsskäl ett separat hus av tegel för ångmaskin och ångpannor. Såghusets exteriör rödfärgades och försågs med dekorativt utformade, lövsågade fönsterfoder och takavslutningar i vitt. I sågen placerades två flerbladiga helstativramar av gjutjärn och ett dubbelt kantverk. Med helstativ avses ramar vars nedre del upptar bottenvåningen, medan övre delen med sågbladen återfinns i våningen ovanför. I undersågens ram finns också kraftöverföringen från ångmaskinhuset i form av en axelledning. Den övre våningen är högre, ljusare och här försiggick det mesta arbetet med sågning och kantning.
Ångmaskinhusets båda ångpannor ersattes 1939 av en elektromotorvagn utanför sågen. I övrigt är sågens ursprungliga maskineri helt bevarat.

Alla slipers till järnvägen Hjo-Stenstorp sågades här. I sågverkets snickeri hade man en stor tillverkning av latz, - ribbor som användes vid revetering av hus. Sågen var i drift för gårdens eget behov fram till 1972. Ångdriften varade fram till 1939 då pannan utdömdes. Då övergick man till eldrift med en elektromotorvagnen som fanns på gården sedan tidigare. När ångmaskinen revs sprängde man bort dess fundament. Stora portar sattes in i sydvästra gaveln vid en upprustning 1982 så att byggnaden kunde användas som garage för jordbruksmaskiner.

KÄLLA: Sagesman, muntlig uppgift vid tillsyn 2006-11-02