Stäng fönster Jönköping kn, BISKOPEN 10 M.FL. GRÄNNA PRÄSTGÅRD

Historik
Gränna prästgårds huvudbyggnad, färdig 1804, är en god representant för det tidiga 1800-talets stora bostadshus och ett framträdande exempel på den panelarkitektur som kom att utvecklas i Gränna under 1800-talets förra hälft. Den är uppförd av timmer i två våningar och har högre övervåning med stora rum och höga fönster under tegeltäckt sadeltak med valmade gavelspetsar. Ursprungligen var huset ej panelat. På 1820- eller 30-talet inkläddes knutarna och senare uppsattes locklistpanel med halvrund profil. Fasaden mot Brahegatan har pilastrar, och takfoten kraftigt profilerad gesims. Fönsteromfattningarna är också profilerade med konsoluppburna överstycken. Samtliga ekonomi- och förrådsbyggnader är knuttimrade eller i skiftesverk samt rödfärgade. De har tillkommit från 1700-talets slut fram till 1880-talet. Gränna prästgård och löneboställe utgör det enda exemplet i Gränna på en fullt utbildad, till alla delar bevarad stadsgård med huvudbyggnad åt gatan och bakomliggande gårdshus av olika slag, fägård med ladugård, loge, svinhus och magasin i sluttningen mot väster. Denna gårdsstruktur var vanlig på de stora stadsgårdarna utmed Brahegatans västra sida. Gårdsanläggningen utgör ett unikt exempel på bevarad och fungerande lantgård inom stadsplanelagt område. Till prästgården hör även en stor trädgård med inslag av ålderdomliga vegetationstyper.