Stäng fönster Oskarshamn kn, ISHULT 1:14 ISHULTS TINGSPLATS

Historik
Tunaläns härads tingsplats flyttades från Krokstorp till byn Ishult 1729. Ishults by är ett officiellt bygdecentrum med äldre träbebyggelse: tingshus, häkte, stallar, tingsklocka och gästgivaregård. Till tingsplatsen leder en av alléer kantad gammal väg på Tunaåsen. Ishult fungerade som tingsplats fram till 1935.

Tingshuset, som är panelat och gulmålat, fick sitt nuvarande utseende efter en brand strax före 1820 samt vid en om- och tillbyggnad 1917 efter ritningar av Hugo Hammarskjöld. Dess interiör är helt intakt med tingssal, arkiv, rum för domaren, länskammare, nämndemanskammare och rum för de tingssökande. Troligen ingår den gamla tingsstugan från Krokstorp i den nuvarande.

Till byggnadsminnet hör också häktet med celler och vaktrum samt det rödfärgade dubbla avträdet. Dessa byggnader är troligen tillkomna i mitten av 1800-talet. Byggnaderna visas för allmänheten.