Stäng fönster Kalmar kn, HATTMAKAREN 7 RÅDMAN JOEN SYLVESTERS GÅRD

Historik
Rådman Joen Sylvesters gård är en av de gårdar som byggdes i sten efter enträgna uppmaningar från stadsmakterna. Den uppfördes i slutet av 1650-talet, strax efter det att gamla staden övergivits, och är ett typiskt karolinskt borgarhus med kubisk form under ett högt tegeltäckt valmtak. Fasaden är putsad och avfärgad i gult. Den förste ägaren var handlande och rådmannen Joen Sylvester och gården har därefter mestadels ägts av köpmän. Byggnaden skadades vid den stora branden 1765, varefter den renoverades och kompletterades med en tvåvånings byggnad längs Södra Långgatan. Dagens fasadutformning präglas av en ombyggnad 1910, då hörnhuset höjdes en våning. Byggnaden ingår som en viktig del i den karolinska stadsmiljö som dominerar Kaggensgatan.