Stäng fönster Kalmar kn, DOMPROSTEN 7 DOMPROSTGÅRDEN

Historik
Huvudbyggnaden vid Lilla Torget är uppförd mellan 1656 och 1667. Byggherre var stadspresident en Christoffer Larsson Grubb och troligen var murmästaren Adrian Clausson ansvarig för uppförandet. Huset fick sannolikt sitt nuvarande utseende efter en brand 1679. Efter ytterligare en brand 1765 tillkom gårdens övriga bebyggelse. År 1791 inköptes gården till prästgård med biskoparna M G Wallenstråle och Magnus Stagnelius som de första innehavarna. Senare har gården bebotts av stiftets domprostar och stadens kyrkoherdar. På den angränsande tomten nr 6 uppfördes 1909 en byggnad för pastorsexpeditionen.
Den närmast kvadratiska huvudbyggnaden är byggd av sten i två våningar och bevarar ännu sin 1600-talskaraktär med högt, valmat och något svängt tak. Gårdsbyggnaderna är uppförda i en våning, också av sten; längan mot Ölandsgatan har sadeltak medan den genom kvarteret gående längan har brutet takfall mot gården. Längan mot Södra Vallgatan har karaktären av en sluten mur. Samtliga tak är tegeltäckta och fasaderna putsade samt gulfärgade.
Pastorsexpeditionen vid Södra Vallgatan är byggd i tegel i två våningar under tegeltak. Fasaderna är putsade och beigefärgade. En tillbyggnad mot Ölandsgatan i norr gjordes under 1970-talet.