Stäng fönster Jönköping kn, VÄLVILJAN 6 HALLSKA GÅRDEN

Historik
Fastigheten välviljan 6 ligger mitt i Gränna med huvudbyggnaden utmed Brahegatan. Gården är kringbyggd och sträcker sig genom hela kvarteret mot väster. Löjtnanten och affärsmannen Gabriel Cornelius Hall köpte tomten 1833 och rev ett 1600-tals hus som stod på platsen. Timret återanvände han i den nya gårdsbebyggelsen, som uppfördes 1834-37. Arkitekt var stadsbyggmästare Anders Berndtsson i Jönköping. I Halls egna dagboksanteckningar beskriver han sin nyuppförda stadsgård. I gårdshusen fanns spannmålsmagasin, stall, avträde,vedbodar och visthusbod. På Halls tid fanns också en trädgård söder om den nuvarande fastigheten. Huvudbyggnaden är uppförd av timmer i två våningar och har panel med halvrund locklist. Tacket är flackt och valmat. Den centralt placerade portiken har en tempelgavel uppburen av två marmorerade kolonner på en granittrappa. Gårdsbebyggelsen är uppförd av timmer i varierande en eller två våningar. Väggarna är delvis belagda med locklistpanel. I den västra längan finns ett vagnslider. Byggnaderna har sadeltak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1990-12-17, Dnr 221-535-89