Stäng fönster Borgholm kn, STRANDEN 3 M.FL. WOLLINSKA VILLAN

Historik
Under 1800-talels senare del fick Borgholm en allt större betydelse som bad- och kurort. Bl. a. byggdes societetshus, badrestaurang och kall- och varmbadhus. Idag är alla dessa publika byggnader försvunna. Ett antal sommarvillor finns dock kvar, varav Wollinska villan är en av de bäst bevarade.
Villan uppfördes 1899 av Kalmarapotekaren F. C. O. Wollin och är ritad av arkitekten Carl Österman. Den tornförsedda byggnaden är uppförd i en och en halv våning på hög sockel av kvadersten. Den är både inuti och utanpå försedd med en mängd rikt arbetade trädetaljer och snickarglädje. Fasaderna är vitmålade. Den två våningar höga hallen dominerar planlösningen, som är helt intakt.