Stäng fönster Haninge kn, ÅLSTA 1:34 TUNGELSTA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Anläggningen murad av ljusbrunt tegel, ligger i öppen, lätt kuperad terräng. Församlingsdelen har souterränglokaler mot nordost, plant tak med hög, kopparklädd kant och sin foyer intill det långsträckta vapenhuset som utgör en låg mellandel i anslutning till kyrkan. Porten leder från en förplats i vinkeln mellan byggnaderna med den öppna klockstapeln av trä intill. Vapenhuset har ett dopkapell i fonden med glasväggar och en av smäcker träkonstruktion välvd, kopparklädd kupol som reser sig över mellandelens flacka tak. Det särskilda dopkapellet med sin bassäng samverkar med koret i söder genom den rymliga muröppningen. Kyrkorummet är nära kvadratiskt med diagonaldragen mittgång och fasade hörn som altarvägg och ingångsvägg krönta av var sitt färgglasfönster, likformiga och ovala, spetsade nedtill och mot nocken över de branta, utvändigt kopparklädda, takfallen. Inredning av naturfärgad furu.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990