Stäng fönster Tjörn kn, ARÖD 1:230 BLEKETS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: STENKYRKA
BEFOLKNINGSTAL - Se Stenkyrka

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Stenkyrka medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Blekets kyrka, i Stenkyrka socken, ligger i tätorten med samma namn, på Tjörns sydvästra kust. Till kyrkomiljön hör ett skolhus tvärs över vägen. Blekets begravningsplats är gemensam med Klädesholmen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kapellet byggdes 1928 på frivillig väg. Ritningarna skall enligt uppgift ha utförts av kyrkoherden Gustav Cederberg. Kapellet är av panelklätt trä och erhöll från början ett enskeppigt, rektangulärt gudstjänstrum under brutet tak. 1956 byggdes det smalare, polygonalt avslutade koret och på kapellets motsatta sida en takryttare med lanternin.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Gudstjänstrummet täcks av ett tredingstak. Inredningen är enkel med lösa stolar och predikstolen på golvet.